• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Saugok sveikatą!

Mūsų namai: kur sparčiausiai dauginasi pavojingi mikrobai?

2014 1 liepos
Mūsų namai: kur sparčiausiai dauginasi pavojingi mikrobai?

70–90 proc. salmoneliozės atvejų, manoma, yra susiję su netinkamu maisto apdorojimu namuose. Kokių higienos taisyklių laikydamiesi namuose galėtume išvengti tam tikrų infekcinių ligų, klausiame Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenerologijos ir alergologijos klinikos gydytojos Audronės Marcinkutės ir Medicinos fakulteto rezidentės Linos ščerbavičiūtės.

Mikrobai gali klestėti ten, kur yra pakankamai maistinių medžiagų ir vandens. Tyrimai parodė, kad virtuvė, vonios kambarys ir skalbimui naudojama vieta gali tarnauti kaip rezervuaras mikroorganizmų augimui. Tokios bakterijos kaip Pseudomonas ir E. Coli mėgsta vietas, kur didelė drėgmė, pavyzdžiui, kanalizaciją, kriaukles, dušo kabinas, tualetus ir rūsius. Kitos bakterijos, kaip stafilokokai, labiau mėgsta sausus paviršius, pavyzdžiui, stalviršius ir odą.

Kempinėlė – didžiausia bakterijų talpykla

Svarbiausi rizikos veiksniai infekcinių ligų protrūkiui dėl per maistą plintančių patogenų yra netinkamas maisto saugojimas, nepakankamai termiškai apdorotas maistas ir kryžminis užteršimas. Šie veiksniai gali būti atsakingi už 30 proc. salmoneliozės protrūkių namuose.

 Freeimages.com – Sanja Gjenero nuotr.

Norint sumažinti kryžminio maisto užteršimo mikroorganizmais riziką negalima pjaustyti vaisių, daržovių ar duonos ant tos pačios pjaustymo lentelės, kur pjaustoma žalia mėsa – reikia naudoti skirtingas pjaustymo lenteles. Iš daugelio bakterinio užterštumo virtuvėje vietų indų plovimo kempinėlės ir indų pašluostės turi didžiausią bakterijų tankumą, todėl šioms vietoms turi būti skiriamas ypatingas dėmesys ir priežiūra: reikia dažnai keisti indų plovimo kempinėles ir geriau naudoti vienkartinį virtuvinį popierių šlapiems paviršiams nusausinti.

Rankoms, indams, stalviršiams valyti naudoti skirtingas pašluostes. Maisto gaminimo metu, ypač jeigu yra kontaktas su žalia mėsa, neliesti rankomis veido, burnos, nosies, plaukų. Daugelis infekcinių ligų yra susiję su netinkamai termiškai apdorotu ir blogai saugojamu maistu. Todėl daug dėmesio reikia skirti maisto gamybai – neragauti žalios mėsos, gerai termiškai apdoroti žvėrieną, vištieną. Norint išvengti salmoneliozės rekomenduojama laikyti kiaušinius šaldytuve, nenaudoti kiaušinių su įskilusiu lukštu, pakankamai laiko virti kiaušinius.

Rankšluosčiuose – auksinis stafilokokas

Kaip ir virtuvė, vonia, ypač drėgnose vietose, taip pat yra mikroorganizmų rezervuaras. Pavyzdžiui, rankšluosčiai ir grindys atitinkamai 44 proc. ir 20 proc. yra užteršti auksiniu stafilokoku (Staphylococcus aureus). Todėl norint sumažinti infekcinių ligų riziką reikia dažnai keisti rankšluosčius, o tualetui ir kriauklei valyti rekomenduojama rinktis chloro turintį valiklį.

Aukšta temperatūra ir sodos baliklis

šiandieninė plovimo praktika gali leisti bakterijoms išlikti išplautuose drabužiuose net po standartinės skalbimo ir skalavimo procedūros. Taip gali nutikti todėl, kad skalbyklės naudoja mažai vandens – didesnė mikroorganizmų koncentracija skalbimo vandenyje, skalbiama mažoje temperatūroje, nėra naudojamas baliklis, drabužiai retai džiovinami lauke, dažniausiai namie, kur nėra tiesioginių saulės spindulių, vis rečiau naudojamas drabužių lyginimas.

Freeimages.com – Dave Kennard nuotr.

Infekcinių ligų rizikos sumažėjimas yra susijęs su karšto vandens ir baliklio naudojimu skalbimo metu. Todėl norint sumažinti mikroorganizmų skaičių drabužiuose reikia skalbti ne žemesnėje nei 55°C temperatūroje. Sodos hypochlorido baliklis yra efektyvus norint sumažinti bakterijų skaičių nepriklausomai nuo vandens temperatūros.

Tačiau norint pasiekti maksimalų mikroorganizmų sumažinimą skalbimo mašinoje ir išskalbtuose drabužiuose rekomenduojama kartu naudoti baliklį ir skalbti aukštesnėje temperatūroje. Drabužių džiovinimo mašinos suteikia geresnę galimybę sumažinti mikroorganizmų kiekį audiniuose nei drabužių džiovinimas kambario temperatūroje.

Efektyvus rankų plovimas – 15–30 sek.

Rankų plovimas yra labai svarbus infekcinių ligų prevencijoje. Rankų plovimas su paprastu muilu ir vandeniu 15 sekundžių sumažina bakterijų skaičių nuo 50 iki 90 proc., o plovimas 30 sekundžių – net iki 99 proc.

Labai svarbu plauti rankas prieš, per ir po maisto ruošimo, prieš valgant, po kontakto su gyvūnais, kai rankos yra akivaizdžiai išteptos, dažniau plauti rankas, jei namuose yra sergančių žmonių.

Freeimages.com – vannmarie nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

2022 6 gegužės
Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

2022 25 kovo
Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

2022 22 vasario
Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

2022 21 sausio
Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

2022 7 sausio
Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

2021 17 gruodžio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas