Cholesterolio kiekį galima sumažinti laikantis tam tikros dietos (per 1-1,5 mėnesio cholesterolio kiekis sumažėja net 15-20 procentų!). Bet reikia pasirūpinti, kad organizmas kasdien gautų gyvybiškai svarbių medžiagų.
Jūros žuvis ir delikatesai (krabai, krevetės, jūros kopūstai) ne tik paįvairina racioną bei aprūpina organizmą jodu, bet ir sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Užtenka per dieną suvalgyti 80-100 g vieno iš minėtų produktų.
Liesa jautiena – gyvulinės kilmės baltymų šaltinis. Per dieną reikia suvalgyti maždaug 180 g šio produkto. Galima jį periodiškai pakeisti sojų produktais, kuriuose gausu augalinės kilmės baltymų.
Augaliniuose aliejuose yra daug riebiųjų rūgščių. Per dieną reikia suvalgyti maždaug 1 valgomąjį šaukštą kokio nors augalinio aliejaus.
Norint sumažinti cholesterolio kiekį, reikia valgyti tik liesus pieno produktus.
Bulvės, makaronai, kisieliai taip pat naudingi organizmui. Juose daug angliavandenių ir krakmolo, kurie svarbūs nervų sistemai.
Vaisiai, daržovės, žalumynai normalizuoja žarnyno veiklą ir padeda pasišalinti nereikalingam cholesteroliui. Būtina kasdien suvalgyti bent 1-2 obuolius, dažniau valgyti burokėlių salotas, morkas, ridikus, kopūstus.
Vaisiai ir daržovės neleidžia tukti, be to, juose yra daug vitaminų ir mineralinių medžiagų.
Norint sumažinti cholesterolio kiekį, būtina visiškai atsisakyti riebios avienos, kiaulienos, žąsienos, antienos, subproduktų, kiaušinių trynių, riebių sūrių, grietinės, riebių jogurtų, ledų, kremų, pagerintos tešlos kepinių, cukraus, alkoholio, riebių padažų, majonezo, riebios žuvies, iš koncentratų išvirtų sriubų, rūkytų dešrų, dešrelių.
Geriausia valgyti virtus ir troškintus patiekalus, nes kepdami produktai sugeria daug riebalų. Prieš verdant mėsą, reikia pašalinti jos riebalus. Tada ją reikia supjaustyti mažais gabalėliais, užpilti šaltu vandeniu ir tik tada virti (tokiu būdu maždaug 40 proc. cholesterolio lieka sultinyje).
Labai naudinga valgyti vegetariškas sriubas.
Parengė L.ŽUKAITĖ
“Sekundė”