Gripo prevencijai:
Valgyti saikingai, riboti gleives didinantį maistą, ypač vakarienei:
pieniškus produktus (nevirintą pieną, sūrį, varškę, jogurtą, kefyrą, pasukas),
mėsą,
šaltus patiekalus (mišraines, salotas, padažus) ir gėrimus,
gausiai riebaluose keptą maistą.
Pajutus pirmuosius peršalimo požymius:
Nustoti valgyti!
Laiku sustojus ir praleidus vieną valgį ar vieną dieną nevalgius, galite sustabdyti tolesnį ligos vystymąsi ir sutaupyti sau 5 ar daugiau dienų sergant gripu. Pasijutus geriau, galima pradėti šiek tiek valgyti.
Pusryčiams – imbiero arbata su medumi
Pietums – daržovių arba kitchari sriuba (ryžiai ir mung dhal pupelės) su šildomaisiais prieskoniais, pvz. kalendra, kuminu, imbieru, ciberžole. Galima įdėti čili pipiriuko ar, baigus virti, įspausti šiek tiek citrinos.
Vakarienei – troškintos daržovės, sriuba, skystos košės su prieskoniais.
Maistas turėtų būti kuo paprastesnis ir lengvai virškinamas. Vengti grietinės, šalto pieno, riebių padažų.
Miltelių mišinys gripo prevencijai:
1. 10 g malto imbiero (džiovinto)
2. 10 g maltų juodųjų pipirų
3. 10 g maltų gvazdikėlių
4. 10 g malto kardamono
5. 10 g malto cinamono
6. 50 g nerafinuoto cukraus
Viską sumaišyti ir vartoti po 1 arbat. Šaukštelį iš ryto ir vakare su medumi arba suvalgyti užsigeriant šiltu vandeniu.
Stiprina imunitetą, išvalo kvėpavimo sistemą.
Kalendros ir imbiero arbata:
1 arbat. Šaukštelis smulkiai supjaustyto šviežio imbiero
1 arbat. Šaukštelis kalendros sėklų, truputėlį sugrūstų.
1 min. puode sausai pakaitinti kalendrą ir imbierą, kol paruduos. Įpilti vandens ir pavirinti 2-3 min. Gerti atvėsus su medumi.
Padeda esant užgultai nosiai, čiaudint, kostint, skaudant galvai. Suteikia energijos esant bendram silpnumui.