• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Saugok sveikatą!

Kaip užtikrinti, kad virškinimas atlaikytų šventinio stalo gausą

2020 22 gruodžio
Kaip užtikrinti, kad virškinimas atlaikytų šventinio stalo gausą

Virškinimas – itin sudėtingas procesas, kurio metu organizmas iš maisto įsisavina visas naudingąsias medžiagas. Virškinimui sklandžiai vykti būtini fermentai – baltyminiai katalizatoriai, kurie tūkstančius kartų pagreitina organizme vykstančias chemines reakcijas. Be fermentų šios reakcijos vyktų labai lėtai arba visai nevyktų ir organizmas negalėtų išgyventi. Kuo aktyvesni fermentai, tuo greitesnis virškinimas.

Mūsų organizme yra apie 22 skirtingų tipų fermentai. Pagrindiniai virškinimo fermentai yra amilazė, lipazė ir proteazė, atitinkamai skaidantys angliavandenius, riebalus ir baltymus.

„Virškinimo fermentus mūsų organizme gamina kasa. Jų stoka gali būti absoliuti, kai sutrinka fermentų gamyba ir išskyrimas, arba santykinė, pvz., persivalgius švenčių metų. Kūčios ir Kalėdos neatsiejamos nuo gausaus stalo, tad nori ar nenori, maisto suvalgome kur kas daugiau nei įprastai. Po švenčių apėmęs sunkumo jausmas skrandyje, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar, priešingai, viduriavimas, pykinimas rodo santykinę fermentų stoką. Galbūt todėl nemažai gyventojų tam ruošiasi iš anksto – gruodį virškinimo fermentų pardavimai būna didžiausi“, – dalinasi BENU vaistininkas Marius Lukštaraupis.

Pixabay.com/RitaE nuotr.

Fermentų gamybą gali sutrikdyti ir ligos, ir stresas

Visiems gerai žinomas posakis, kad „visos ligos prasideda nuo nervų“. Ir jame yra dalis tiesos – stresas, nervinė įtampa, nerimas gali sutrikdyti fermentų gamybą ir išskyrimą. Kiti faktoriai – nevisavertė mityba, amžius, virškinamojo trakto ligos, kaip opaligė, kasos nepakankamumas, pankreatitas, Krono liga ir kt. Ilgalaikiai virškinimo sutrikimai gali pasireikšti vitaminų ir mineralų stoka organizme, svorio kritimu, net depresija – virškinimo sunkumai sutrikdo ir serotonino, arba „laimės hormono“, gamybą.

„Mes net nesusimąstome, kokią reikšmę mūsų savijautai turi sveika virškinimo sistema. Fermentų, gerųjų bakterijų trūkumas, virškinimo sutrikimai paveikia daugelį organizmo funkcijų, todėl taip svarbu rūpintis savo virškinimo sistema“, – sako vaistininkas M. Lukštaraupis.

Jeigu sunkumo pojūtis ir virškinimo sutrikimai apima tik tam tikromis aplinkybėmis, pavyzdžiui, gausiau pavalgius švenčių metu, patiriant didesnę įtampą ir pan., fermentų aktyvumo sutrikimas laikinas. Tokiu atveju užtikrinti tinkamą fermentų gamybą ir išskyrimą gali padėti prevencija:

  • Venkite persivalgymo – valgykite dažniau, bet mažesniais kiekiais;
  • Venkite sunkiai virškinamo maisto vakare;
  • Valdykite stresą ir nerimą;
  • Pakankamai ilsėkitės;
  • Gerkite daug skysčių;
  • Vartokite probiotikus.

Pixabay.com nuotr.

„Natūralus probiotikų, arba gerųjų bakterijų, šaltinis – rauginti pieno produktai, kaip kefyras ar jogurtas. Taip pat gerųjų bakterijų ir fermentų gausu raugintose daržovėse. Įtraukdami šių produktų į savo mitybą ar vartodami probiotikų papildomai, užtikrinsite tinkamą žarnyno mikroflorą ir pagerinsite virškinimą. Tada virškinimo sistemai atlaikyti šventines nuodėmes bus lengviau“, – pataria M. Lukštaraupis.

Jeigu virškinimo sutrikimai ir nemalonūs pojūčiai skrandyje ir žarnyne lydi nuolatos, savigyda neužsiimkite – kreipkitės į gydytoją, kuris nustatys tikrąją priežastį.

Greitoji pagalba – virškinimo fermentai

Geriamaisiais virškinimo fermentais gydoma tiek absoliuti, tiek santykinė fermentų stoka. Todėl, jei po kiekvieno gausesnio valgio kamuoja virškinimo sutrikimai, naudinga namų vaistinėlėje turėti geriamųjų virškinimo fermentų, kurie paspartins chemines reakcijas, padės suskaidyti maistą ir išvengti nemalonių pojūčių pavalgius.

Vaistininkas M. Lukštaraupis sako, kad virškinimo fermentų būna kelių rūšių: gyvūninės kilmės, kurie išgaunami iš kiaulių kasų, ir augalinės arba grybelinės kilmės. Fermentai, kuriuos galite įsigyti vaistinėse, yra plataus spektro – skaido riebalus, baltymus ir angliavandenius.

Tačiau skiriasi jų aktyvumas, kuris skaičiuojamas pagal riebalus virškinančius fermentus lipazes. Ant pakuočių galite matyti pažymėtus veikimo vienetus, pvz., 10000 ar 20000 ir t.t. Suaugusiajam normali dozė vieno valgymo metu yra 20000.

„Nesergantiems kasos ligomis, rekomenduoju rinktis augalinės kilmės plataus spektro virškinimo fermentus. Jie taip pat padės skaidyti vaisiuose ir daržovėse esančią ląstelieną, krakmolą, pieno produktuose esančią laktozę“, – sako vaistininkas.

Tiems, kas švenčių metu savo virškinimo sistemai ketina padėti papildomais fermentais, reikėtų žinoti, jog jie vartojami valgio metu arba iškart pavalgius – per 10-15 min.

„Visgi pagrindinė taisyklė prie šventinio stalo – saikas. Evoliucijos eigoje mūsų smegenys prisitaikė ieškoti ir valgyti kuo įvairesnį maistą, todėl, net kai sočiai pavalgome, mums atrodo, kad dar atsiras vietos desertui. Nes tai kitoks maistas, kurį smegenys suvokia kaip tam tikrą dovaną sau. Tad reikia nepasiduoti tam smegenų raginimui suvalgyti dar torčiuko – kuklesnis švenčių stalas būtų tas sprendimas, kuris vėliau padėtų išvengti virškinimo sutrikimų“, – pataria vaistininkas.

Pixabay.com/Alicia Harper nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

2022 6 gegužės
Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

2022 25 kovo
Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

2022 22 vasario
Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

2022 21 sausio
Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

2022 7 sausio
Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

2021 17 gruodžio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Top 5 vasaros BBQ patiekalai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas