Nemažai žmonių mano, kad retkarčiais persivalgyti nėra blogai. Tačiau prieš keletą metų šiaulių ligoninės gastroenterologams teko gelbėti žmogų, kuriam dėl persivalgymo trūko skrandis. Gastritas, kasos uždegimas ir baltoji karštinė – pošventinė medikų kasdienybė. Dažnam po švenčių būna bloga, kankina pykinimas, viduriavimas, pučia ir skauda pilvą, nėra apetito?
Persivalgymas gali sukelti ir kitų negalavimų – sutrikdyti virškinimo trakto, kepenų ir tulžies organų veiklą ir netgi sukelti skydliaukės disfunkciją, hipertenziją, sąnarių ligų. Taip yra todėl, kad, pirma, skrandis gali sutalpinti tik tam tikrą kiekį maisto, antra, angliavandeniai didina gliukozės kiekį, o riebalų, ypač gyvūninių, perteklius didina cholesterolio kiekį kraujyje. Piktnaudžiavimas baltymais apsunkina inkstų ir nervų sistemos darbą, silpniausios to pasekmės – nemiga, patinimai.
šeimos gydytoja Ieva šidlauskienė sako, kad prie stalo reikia sėsti nealkanam. Jei visą dieną nevalgėte, nesitikėkite, kad pavyks nuo jo atsikelti nepersivalgius. Mat pradėjus valgyti sotumo jausmas ateina tik per 15–20 minučių. Per šį laiką galite sušveisti visą dienos maisto normą ir dar daugiau. Jei vis dėlto jaučiatės alkani, prieš vakarienę išgerkite puodelį gardžios arbatos. Tai numalšins alkį.
Nors pagal mūsų tradicijas per Kūčias dera ragauti 12 patiekalų, nieko blogo nenutiks, jei į lėkštę įsidėsite po šaukštą mėgstamiausių. Juos valgykite iš lėto, mažais kąsneliais ir gerai sukramtykite.
Valgydami nekalbėkite, nes plepėdami nepastebėsite, kiek maisto suvalgėte. Gydytoja įsitikinusi: paprasčiausias būdas nesuvalgyti per daug – sekti valgomo maisto kiekį. Porcija, kurią įsidedate į lėkštę, turėtų tilpti į delną.
Užkandus, pasak gydytojos, reikėtų padaryti bent dviejų valandų pertrauką. Kad tiek laiko galėtumėte ištverti, nesėdėkite prie stalo: eikite šokti, bendraukite su artimaisiais ir draugais, žaiskite įvairius žaidimus. Jei ranka tiesiasi link lėkštės, išgerkite arbatos. Pavaišinkite ja ir kitus.
Jei patiekalus ruošiate patys, dėkite mažiau prieskonių ir druskos, mat prėskesni patiekalai neskatina valgyti daugiau ir daugiau. Dar viena gudrybė – gamindami salotas, jas gardinkite ne riebiu majonezu, o aliejumi arba neriebia grietine.
Venkite sunkiai virškinamų produktų: silkės, raugintų grybų, konservuotų daržovių, rūkytos mėsos ir žuvies, aštrių padažų. Verčiau juos pakeiskite šviežiomis daržovėmis ir vaisiais.
Neužmirškite, kad svarbiausias Kūčių patiekalas – kūčiukai, dar vadinami prėskučiais. Tad būtų naudingiau jūsų organizmui, jeigu jie, kaip ir kiti šios šventės skanumynai, būtų išties prėski.
Jei šventėms esate įpratę pirkti stiprių gėrimų, pagalvokite, gal šiemet galite atšvęsti su silpnesniais, pavyzdžiui, vynu, ir pabandykite suvartojamo alkoholio kiekį sumažinti per pusę. Gal vertėtų svečiams iš anksto pranešti apie pasikeitusias „baliaus taisykles“ ir pasiūlyti, kad atsineštų ne butelį alkoholio, o, pavyzdžiui, naują stalo žaidimą? šeimos gydytoja primena, kad riebus maistas ir stiprūs gėrimai gali sukelti nekrozuojantį pankreatitą – kasos uždegimą. O tada kelio atgal gali ir nebebūti.
Freeimages.com – Lotus Head nuotr.
Iš anksto sudarykite šventės planą. Numatykite kuo trumpesnį laiką stalo malonumams, o didžiąją jo dalį skirkite įvairiai veiklai. Gal eisite prie miesto eglutės, gal su vaikais žaisite slėpynių ar trauksite fantus. Žinoma, teks gerai pagalvoti, kuo užsiimti, užtat po švenčių jausitės sveiki ir žvalūs. Jei paisysite šių patarimų, ne tik išsaugosite sveikatą, bet ir gerai jausitės todėl, kad piniginėje nešvilpaus vėjai.
Aušrinė šėmienė
Freeimages.com – Lotus Head (www.pixelpusher.co.za) nuotr.