• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Saugok sveikatą!

Atsargiai: „didysis aštuonetas“ maisto alergenų

2014 29 gegužės

Oficialiosios statistikos duomenimis, maisto alergija Lietuvoje sudaro nuo 0,5 iki 2,5 proc. visų alerginių susirgimų ir turi tendenciją augti. Lietuvoje alerginėmis ligomis, sukeltomis maisto produktų, serga nuo 4 iki 11 proc. visų pacientų. Europos Reglamente yra nurodyta keturiolika medžiagų bei produktų grupių, sukeliančių alergijas arba netoleravimą, bet teoriškai žinoma, kad beveik bet kuris maisto produktas itin jautriems žmonėms gali sukelti alergiją.

„Faktiškai keletas maisto produktų yra atsakingi už beveik 90 proc. visų alerginių reakcijų į maistą. Šie maisto produktai žinomi kaip „didysis aštuonetas“, į kurį įeina pienas, kiaušiniai, žemės riešutai, kiti riešutai, žuvis, jūros gėrybės, soja ir kviečiai, – sako gydytoja, vaikų alergologė, docentė Laimutė Vaidelienė.

Dažniau alergija maistui pasireiškia paveldėtą polinkį turintiems asmenims, dažniausiai vaikams. Tuo tarpu maisto netoleravimo arba pseudoalergines reakcijas, kurios lemia tokius pačius simptomus, kaip ir alergija, gali sukelti į produktų sudėtį įeinantys maisto priedai, konservantai, kvapikliai, dažančios medžiagos“. Šios reakcijos dažnai nepaveldėtos ir išnyksta, nutraukus maisto netoleravimą sukėlusio produkto vartojimą.

Labiausiai alergizuojantis maisto produktas kūdikiams ir mažiems vaikams yra karvės pienas – simptomai dažnai pasireiškia nuo gimimo ir sukelia neigiamą organizmo reakciją į vieną ar daugiau pieno baltymų. Vis dėl to alergijos karvės pienui nereikėtų painioti su laktozės netoleravimu, kuris atsiranda vyresniems nei 4 metų amžiaus vaikams, dėl laktozę skaidančio fermento trūkumo plonajame žarnyne.

Alergija karvės pienui pasireiškia niežtinčiais bėrimais odoje, atopiniu dermatitu ar virškinimo trakto sutrikimais (viduriavimu). Tokiems vaikams karvės pieno produktų siūloma vengti. Vietoje jų nepatariama naudoti ir ožkos pieno, kuris yra per riebus ir turi labai mažai geležies. Geriausias būdas alergiškam kūdikiui gauti taip reikalingų baltymų – motinos pienas.

Dar vienas produktų, kurių dėl įvairių priežasčių profilaktiškai nerekomenduojama duoti vaikams, yra kiaušiniai bei vištiena, kurių baltymas yra priskiriamas alergenams. Nors iš tiesų šiam baltymui alergiški yra tik apie 5 proc. žmonių, ją vartoti baiminasi žymiai didesnis skaičius.

Specialistai pastebi, kad žmonės turėtų atkreipti daugiau dėmesio į maisto sudėtį ir gamintoją. Svarbu pasirinkti tinkamus mėsos ir kitus produktus, kad šie nesukeltų pašalinių organizmo reakcijų, kurios gali išsivystyti į alerginius susirgimus.

SXC.hu – Ry Young nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

2022 6 gegužės
Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

2022 25 kovo
Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

2022 22 vasario
Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

2022 21 sausio
Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

2022 7 sausio
Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

2021 17 gruodžio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Top 5 vasaros BBQ patiekalai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas