Juk daugelis žmonių apie mikrobangų krosnelių pavojų net neįtaria.
Kaip veikia?
„Mikrobangų krosnelė veikia gana paprastai: joje esantis elektroninis vamzdis sukelia besikeičiantį elektromagnetinį lauką. Dėl besikeičiančių elektromagnetinių bangų maiste esančios vandens, riebalų ir baltymų molekulės yra priverstos suktis aplinkui“, – teigė vieno prekybos centro atstovas Linas šopaga. To rezultatas – labai didelė vandens ir kitų maiste esančių molekulių trintis, kuri sušildo maistą (panašiai kaip trinant delnus sušyla rankos arba trinant du pagalius įžiebiama ugnis). Mikrobangų maistas šyla iš vidurio (centro) į šonus, todėl pati mikrobangų krosnelė ir net indas išlieka nesušilęs. Procesas yra visiškai priešingas naudojant tradicinius maisto apdorojimo būdus (virimą, kepimą), kai šiluma sklinda konvekciniu būdu.
Anot šopagos, tam, kad būtų išvengta susikirtimo su aukšto dažnio radijo bangomis, mikrobangų krosnelės skleidžia 2450MHz dažnio bangas, kurių vidutinis ilgis yra apie 12 cm. Beje, mikrobangų trinties fenomenas atsitiktinai buvo atrastas 1946 m., darant eksperimentus su magnetiniais laukais. Vienas mokslininkas teigė, kad kišenėje buvęs šokoladas išsilydė. Šis atradimas kaip tik ir buvo pagrindas sukurti mikrobangų krosnelę, ir jau 1952 m. mikrobangų krosnelės pasirodė rinkoje.
Oficialiai saugios?
Oficialiai vis dar teigiama, kad mikrobangų krosnelės yra visiškos saugios ir nekelia jokio pavojaus sveikatai. Bet ar jos tikrai saugios? 1991 m. vienoje Amerikos ligoninėje prieš perpilant kraują jis buvo labai trumpai ir tik iki kūno temperatūros (37 laipsnių) pašildytas mikrobangų krosnelėje. Tačiau ligonis, kuriam buvo perpiltas mikrobangų krosnele pašildytas kraujas, mirė. Tai buvo skausmingas, bet svarbus įrodymas, kad šildymas mikrobangų krosnelėje pakeičia cheminę objekto struktūrą. Jei tik iki 37 laipsnių pašildytas kraujas tampa pakankamai toksiškas, kad sukeltų mirtiną autoimuninę reakciją, tai kas atsitinka su maistu, kuris būna šildomas ilgesnį laiką aukštesnėje temperatūroje?
Daugiau nei šildymas
Mikrobangų krosnelėje vyksta kur kas daugiau procesų nei šildymas. Labai didelis kiekis energijos, veikiantis šildomą maistą, suskaido baltymų molekules ir sukelia reakcijas, kurios normaliai nevyktų naudojant kitus maisto gaminimo būdus. Taip sukuriamos naujos organizmo neatpažįstamos molekulės, kurios yra toksiškos ir net gali būti kancerogeniškos.
Vakarų šalyse mikrobangų žala biologiniams objektams (įskaitant žmones) buvo pastebėta per Antrąjį pasaulinį karą. O Sovietų Sąjungos mokslininkai jau 1930-aisiais metas nustatė, kad mikrobangos neigiamai veikia nervinę gyvūnų ir žmonių sistemą. Tačiau Vakarų šalių mokslininkai šiuos atradimus ignoravo. 1980-aisiais Vašingtono valstijos mokslininkai tyrė namuose naudojamas mikrobangų krosneles ir nustatė, kad per tirpinimo, virimo ir kepimo procesus (visa tai atliekant mikrobangų krosnelėmis), mikrobangų spinduliavimas buvo vidutiniškai ketvirtadaliu didesnis nei leistina norma – 10 m W/cm2 .
Tyrimais nustatyta, kad 24 iš 30 modelių neatitinka reikalavimų ir turėtų būti išimti iš rinkos. Mikrobangų emisija šiose krosnelėse buvo iki 20 m W/cm2 . Tačiau korumpuoti Amerikos politikai, apsvarstę šio tyrimo rezultatus, neišdrįso mikrobangų krosnelių uždrausti, nes didžiausias mikrobangų krosnelių gamintojas „užtikrino“, kad sveikatai keliamo pavojaus nėra.
Freeimages.com – Dave Kennard nuotr.
Kenkia akims
Tačiau tyrimą atlikęs profesorius teigė ką kitą: mikrobangų radiacija (spinduliavimas), pasiekusi akis, sukelia ilgalaikius pokyčius. Nors mikrobangų skleidžiami spinduliai yra neskausmingi ir nesukelia žalos iš karto, per ilgesnį laiką tai labai pakenkia akims.
Pakartotinė (dažna) mikrobangų radiacija sukelia „kaupiamąją“ žalą akims (žala pasirodo po kiek laiko). Tas pats pasakytina ir apie mikrobangų krosneles. Žmonės, nuolat naudojantys mikrobangų krosneles, gali labai susigadinti ar net prarasti regėjimą.
Uždraustos Sovietų Sąjungoje
Kinsko radijo technologijų instituto mokslininkai nustatė, kad mikrobangų krosnelių skleidžiamos bangos ir mikrobangų krosnelėse virtas maistas sukelia rimtų sveikatos problemų, todėl 1976 m. visoje Sovietų Sąjungoje mikrobangų krosnelės buvo uždraustos ir nustatyti labai aukšti mikrobangų naudojimo standartai. Sovietai apie mikrobangų krosnelių keliamą pavojų įspėjo visą pasaulį. Deja, šis draudimas vėliau buvo panaikintas.
Kinsko mokslininkai taip pat nustatė, kad labai (60– 90 proc.) sumažėja maistinė šildomo maisto vertė, vitaminų ir mineralų kiekis ir net baltymų kokybė. Taip pat buvo pastebėtas hormonų pakitimas, ypač moteriškų ir vyriškų hormonų disbalansas. Jei žmogus dažnai valgo mikrobangų krosnelėje virto ar šildyto maisto, jo atmintis pablogėja ar net dingsta, jis nesugeba susikoncentruoti, jo emocijos sutrinka, protinis pajėgumas sumažėja.
Sukelia vėžį?
Buvo atliktas dar vienas eksperimentas: viena grupė gėlių buvo laistoma paprastu vandeniu, o kita – mikrobangų krosnelėje pašildytu ir atvėsintu vandeniu. Mikrobangų krosnelėje pašildytu vandeniu laistyti augalai labai greitai sunyko . Išvadas darykite patys.
„Kiekviena mikrobangų krosnelė skleidžia sveikatai pavojingą elektromagnetinę radiaciją ir verdant ar šildant maistą mikrobangų krosnelėje susidaro organiniai toksinai, kancerogenai. Beje, „mikrobanginis maistas“ skatina vėžį, kenkia smegenims ir širdžiai. Mokslininkai tvirtina, kad mikrobangų krosnelės yra daug pavojingesnės, nei daugelis mano.
Tiesa slopinama
Vienas mikrobangomis pašildytas ar pagamintas valgis žmogaus nenužudys, bet per ilgesnį laiką, nuolat vartojant šitokį maistą, organizmas alinamas, ir jį užklumpa ligos. Anksčiau ar vėliau oficialiai bus paskelbtas faktas, kad mikrobangų krosnelės sukelia vėžines, kitas ligas ir yra ne mažiau pavojingos nei rūkymas (prisiminkite, kiek laiko praėjo, kol buvo oficialiai paskelbta apie rūkymo žalą sveikatai).
Valgymas mikrobangų krosnelėje pagaminto ar pašildyto maisto – lėta savižudybė. Ruošdami maistą mikrobangų krosnelėje, žmonės sutaupo laiko, bet už tai moka sveikatos kaina ir trumpina gyvenimą.
Klementina Puolikaitė – Guobė
Freeimages.com – Dave Kennard nuotr.