• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Saugok sveikatą!

Įspėja grybų mėgėjus: kada gresia sunkiausios pasekmės?

2021 27 rugpjūčio
Įspėja grybų mėgėjus: kada gresia sunkiausios pasekmės?

Lietuvoje auga apie 400 rūšių grybų, iš kurių nuodingomis laikomos apie 40 rūšių. Visus nuodinguosius grybus lengva supainioti su valgomais, o tada padariniai – neišvengiami. „Camelia“ vaistininkas Faustas Bertulis sako, kad rimčiausias sveikatos problemas sukelia patirtas apsinuodijimas grybais, kurio žmonės gali neįtarti, supainioję jaučiamus simptomus su persivalgymu.

„Sunkiausios pasekmės laukia tada, kai persivalgęs žmogus patiria apsinuodijimą grybais. Tokiu metu dažniausiai greitai pasireiškia pradiniai virškinimo trakto sutrikimai, labai panašūs į tuos, kuriuos sukelia paprasčiausias persivalgymas. Dėl šios priežasties apsinuodijimas gali likti nepastebėtas, o patekusios į kraują nuodingos medžiagos pasiskirstyti po visą organizmą“, – sako F. Bertulis.

Vaistininkas priduria, kad norint išvengti sveikatos sutrikimų, reikėtų vartoti tik tuos grybus, kurie yra atpažįstami ir žinomi, tačiau įspėja, kad apsinuodyti galima ir tais grybais, kurie valgomi seni, ištižę ar neteisingai paruošti.

Grybų kategorijos ir jų keliami negalavimai

Visi Lietuvoje randami grybai yra skirstomi į valgomus, nevalgomus, kuriuos suvalgius gali pasireikšti virškinimo sutrikimo požymiai, tačiau neturinčius savo sudėtyje toksinų bei nuodingus, kaupiančius toksines medžiagas grybus, kurie gali sukelti mirtį.

„Kilusių padarinių sveikatai sunkumas priklauso nuo konkrečios situacijos. Pavyzdžiui, jeigu žmogus suvalgo prastai apdorotą ar netinkamai paruoštą, kelias dienas stovėjusį grybą, nevalgomą grybą – tokiu atveju tikėtini virškinamojo trakto sutrikimai. Jie pasireiškia jaučiamu šleikštuliu, pykinimu, vėmimu, viduriavimu, galvos skausmais, kurie prasideda per 2-4 valandas ir trunka 4-6 valandas“, – prideda „Camelia“ vaistininkas F. Bertulis.

Suvalgius nuodingus grybus, pirmiausia, pasireikš tokie simptomai, kurie yra labai panašūs į tuos, kurie jaučiami persivalgius, tačiau šiek tiek vėliau: po 6-8 ar netgi 12 valandų. Per šį laiką kraujo po visą kūną išnešiotiems toksinams pasklidus organizme, vėliau žmogų gali kankinti mėšlungis, traukuliai, haliucinacijos, greitas širdies ritmas, taip pat galimas staigus sąmonės netekimas ir netgi koma ar mirtis.

Melagingo pagerėjimo stadija

Apsinuodijimo grybais eigoje yra melagingo pagerėjimo stadija. Dažniausiai ji pasireiškia per 2-3 dienas po apsinuodijimo. Tuo metu žmogus jaučiasi geriau, tačiau apsilankius gydymo įstaigoje būtų nustatytas ryškus kepenų fermentų padidėjimas – stipraus kepenų pažeidimo požymis.

„Įprastai, kitą dieną po melagingo pagerėjimo fazės, sveikatos būklė ženkliai pablogėja, o tai paskatina kreiptis pagalbos, tačiau žala organizmui jau būna padaryta. Laikas yra vienas svarbiausių faktorių, lemiančių pažeidimų sudėtingumą, todėl jaučiamų simptomų negalima ignoruoti, o dar svarbiau – nedelsiant juos gydyti“, – įspėja F. Bertulis.

Grybų apdorojimo ir vartojimo taisyklės

Vaistininko teigimu, saugiausią grybų valgymą garantuojantis jų apdorojimo būdas – džiovinti ir sumalti grybai. Džiovinti grybai baltymų turi daugiau nei duona, kruopos, ar mėsa, o gerai vėdinamose ir  sausose vietose džiovintus grybus galima laikyti net kelerius metus.

Be to, džiovinti bei sumalti į miltus grybai yra geriau įsisavinami, nepraranda aromato ir maistinės vertės. Švieži ir nesusmulkinti grybai, kuriuose gausu polisacharido chitino, kuris nėra skaidomas žmogaus organizme, yra sunkiau virškinami ir ženkliai apsunkinantys organizmą.

Pixabay.com/JerzyGorecki nuotr.

„Grybų apdorojimo procese svarbiausias yra laikas, todėl negalime skubėti, nes galiausiai teks brangiai susimokėti savo sveikatos sąskaita. Virdami grybus, negalime sutrumpinti rekomenduojamo paruošimo laiko, norėdami greičiau pasimėgauti surinktomis gėrybėmis. Labai svarbu paminėti ir tai, kad apsinuodyti galima ir per aukštos temperatūros orkaitėje keptais grybais. Aukštoje temperatūroje grybai sukepa, kai jų sudėtyje esantis vanduo pasišalina. Nors gali atrodyti kitaip, tokie grybai nėra iškepę ir suvalgius juos kyla didelė apsinuodijimo tikimybė“, – aiškina F. Bertulis.

Ką daryti negaluojant?

Vaistininkas sako, kad kankinamiems virškinimo sutrikimų asmenims reikėtų namuose turėti ar įsigyti virškinimo fermentų, augalinės kilmės virškinimą gerinančių preparatų, pasižyminčių virškinimą gerinančiomis savybėmis, ir aktyvintos anglies. Užsitęsus virškinimo trakto sutrikimams, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją, nes galima įtarti apsinuodijimą.

„Apsinuodijimo gydymui tinkamų preparatų ir priemonių namuose ar vaistinėje nerasite. Tinkama ir savalaikė pagalba gali būti suteikta tik gydymo įstaigoje. Jeigu įtariate, kad galėjote apsinuodyti grybais, pirmiausia kreipkitės į Apsinuodijimo informacijos biurą, kurio darbuotojai jus pakonsultuos dėl tolimesnių veiksmų“, – įspėja F. Bertulis.

Nematomų grėsmių miške yra ir daugiau

 Vaistininkas primena, kad grybautojai miške turėtų pasirūpinti ir apsauga nuo kenkėjiškų gyvių, kurių įkandimai gali sukelti neigiamus padarinius sveikatos būklei: liekamuosius reiškinius užsikrėtus erkiniu encefalitu bei alergines reakcijas, pasireiškiančias bėrimu, paraudusia ir sutinusia oda.

„Skiepai nuo erkinio encefalito sukuria 99 proc. imuninę apsaugą, todėl galima sakyti, kad užsikrėtimai erkiniu encefalitu ir jų keliami žalingi sveikatai padariniai yra beveik visiškai išvengiami, o skiepytis – niekada nevėlu. Papildomą apsaugą suteikti gali ir naudojami repelentai, kurie atbaido vabzdžius, skleisdami jiems nemalonų kvapą“, – pasakoja F. Bertulis.

Rudens gėrybių mėgėjai taip pat turėtų imtis ir kitų saugumo priemonių: grybauti ten, kur yra mažiau drėgmės ir labiau vėjuota, rengtis šviesesniais, storesnio audinio rūbais, dengiančiais visą kūną, o savo vaistinėlėje turėti alergines reakcijas malšinančių priemonių.

Norėdami, kad grybų sezono džiaugsmo neužtemdytų kamuojantys sveikatos sutrikimai ir negalavimai, turite pasirūpinti savo sveikata ir gerove. Tai padaryti padės vaistininko patarimai bei rekomendacijos.

Pixabay.com/silviarita nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

2022 6 gegužės
Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

2022 25 kovo
Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

2022 22 vasario
Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

2022 21 sausio
Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

2022 7 sausio
Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

2021 17 gruodžio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Top 5 vasaros BBQ patiekalai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas