• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Saugok sveikatą!

Kaip atpažinti laktozės netoleravimą?

2016 14 balandžio
Kaip atpažinti laktozės netoleravimą?

Pasak Vaikų ligoninės Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos vaikų gastroenterologo doc. dr. Vaidoto Urbono, šalyse, kur tradiciškai daugiau vartojama pieno produktų, t.y. Šiaurės Europoje, Jungtinėse Valstijose, Kanadoje, yra daugiau laktozę toleruojančių žmonių nei kitose šalyse, ypač Azijos šalyse ar Afrikoje. Laktozę toleruojantys žmonės turi geną, lemiantį, kad jų organizmas gamina pakankamai fermento laktazės, kuri suskaldo pieno cukrų.

„Laktozės netoleravimas (hipolaktazija) atsiranda, kai žarnynas dėl įvairių priežasčių nesugeba suskaidyti šio tik žinduolių piene ir jo produktuose esančio angliavandenio ir dėl to pasireiškia įvairūs simptomai: pilvo pūtimas, skausmas, viduriavimas, pykinimas. Pieno cukraus netoleravimas tarp vaikų yra retesnis nei tarp suaugusių – tai paaiškinama tuo, kad šis sutrikimas dažniausiai yra įgytas, o ne įgimtas, mat tik gimę kūdikiai plonajame žarnyne jau turi laktozę skaidančios laktazės – jos kiekis ima mažėti su amžiumi“, – sako doc. Dr. V. Urbonas.

Pasak jo, kartais pasitaiko, kad vaikas, anksčiau toleravęs laktozę, staiga pradeda jos netoleruoti – tai dažniausiai pasitaiko tiems, kurie sirgo virusine (rotovirusu, noravirusu ar kt.) ar bakterine žarnyno infekcija (salmonelioze ar kt.), serga celiakija ar Krono liga. Naujagimiai, gimę iki 34 nėštumo savaitės, dažnai kurį laiką netoleruoja laktozės.

Įprastai plonojoje žarnoje gaminasi fermentas, vadinamas laktaze, skaidantis laktozę į gliukozę ir galaktozę, kurios pro plonosios žarnos sienelę patenka į organizmo vidų. Jeigu laktazės nepakanka, į storąją žarną patenka neskaidyta laktozė, kurią pradeda skaldyti žarnyno bakterijos – taip susidaro rūgštys bei dujos, sukeliančios nemalonius pojūčius. Hipolaktazija paplitusi visame pasaulyje, ypač Afrikoje ir Azijoje – šiuose žemynuose šis sutrikimas diagnozuojamas iki 61–100 proc. atvejų.

 Pixabay.com/rtemtation nuotr.

Europoje laktozės netoleravimo paplitimas mažesnis: nuo 2 proc. Skandinavijoje iki 70 proc. kai kuriuose Italijos regionuose, suaugusiems Lietuvos gyventojams hipolaktazija nustatyta 31–36 proc. atvejų. Vaikams, kaip ir suaugusiesiems, jos paplitimas priklauso nuo amžiaus: 7 m. amžiuje – 9 proc., 10 m. – 20 proc., o 12–14 m. grupėje paplitimas panašus į suaugusiųjų.

Kad būtų galima nustatyti hipolaktazijos diagnozę, atliekami specialūs kraujo, iškvepiamo oro tyrimai, kartais plonosios žarnos biopsija ir labai retai genetiniai tyrimai, tačiau dažnai šį sutrikimą galima įtarti tiesiog paklausus žmogaus, kaip jis toleruoja išgertą pieną ar jo produktus (grietinėlę, varškę, grietinę, ledus ir kt.) ir kaip jaučiasi, kai pieno produktų nevartoja. Labai svarbu žinoti, kad simptomų atsiradimui turi reikšmės suvalgyto pieno produkto kiekis – kuo daugiau, tuo stipresni nusiskundimai.

Laktozės netoleravimą galima įtarti, jei, suvalgius pieno produktų ar netgi valgant ne pieno produktus (juose gali būti įdėta laktozė kaip priedas) be aiškios priežasties atsiranda šie simptomai*:

• Pilvo pūtimas, gurgėjimas, skausmas – pasireiškia iki 100 proc. laktozės netoleruojančių žmonių.
• Dujų kaupimasis – pasireiškia iki 100 proc.
• Viduriavimas – 70 proc.
• Pykinimas be aiškios priežasties – 78 proc.
• Vėmimas – 78 proc.
• Koncentracijos, trumpalaikės atminties sutrikimas – 82 proc.
• Raumenų ir sąnarių skausmas – 71 proc.
• Galvos skausmas – 86 proc.
• Nuovargis be priežasties – 63 proc.
• Alerginiai bėrimai – 40 proc.
• Burnos opos – 30 proc.
• širdies ritmo sutrikimas – 24 proc.
• Padažnėjęs šlapinimasis – mažiau nei 20 proc.

„Dažnai pastebėję ir nustatę laktozės netoleravimo simptomus, žmonės ima elgtis drastiškai ir visai atsisako pieno produktų arba juos pakeičia augaliniais atitikmenimis, tačiau toks sprendimas nėra teisingas, nes gyvuliniame piene yra daugiau vertingų medžiagų nei sojų ar migdolų piene, tad šių biologinių baltymų nevartojimas gali atsiliepti sveikatai. Negalintys vartoti pieno produktų, tačiau juos mėgstantys, gali vartoti jų mažomis porcijomis kelis kartus per dieną – taip organizme reikalingas perdirbimui laktazės kiekis spės atsinaujinti ir žmogus nejaus neigiamų pasekmių. Pasikonsultavus su gydytoju ar vaistininku, vaistinėse galima įsigyti fermento laktazės turinčius preparatus. Jų sudėtyje esantys laktazės fermentai skaido pieno produktuose esančią laktozę“, – sako gastroenterologas doc. V. Urbonas.

*Jungtinėje Karalystėje atlikus tyrimą su 133 suaugusiais ir paskelbus duomenis medicinos žurnale „Postgrad Med”
J 2005;81:167-173.

Pixabay.com/condesign nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

2022 6 gegužės
Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

2022 25 kovo
Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

2022 22 vasario
Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

2022 21 sausio
Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

2022 7 sausio
Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

2021 17 gruodžio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Top 5 vasaros BBQ patiekalai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas