• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Saugok sveikatą!

Kaip sumažinti cholesterolio kiekį

2006 3 spalio
Kaip sumažinti cholesterolio kiekį

Cholesterolio kiekį galima sumažinti laikantis tam tikros dietos (per 1-1,5 mėnesio cholesterolio kiekis sumažėja net 15-20 procentų!). Bet reikia pasirūpinti, kad organizmas kasdien gautų gyvybiškai svarbių medžiagų.

Jūros žuvis ir delikatesai (krabai, krevetės, jūros kopūstai) ne tik paįvairina racioną bei aprūpina organizmą jodu, bet ir sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Užtenka per dieną suvalgyti 80-100 g vieno iš minėtų produktų.

Liesa jautiena – gyvulinės kilmės baltymų šaltinis. Per dieną reikia suvalgyti maždaug 180 g šio produkto. Galima jį periodiškai pakeisti sojų produktais, kuriuose gausu augalinės kilmės baltymų.

Augaliniuose aliejuose yra daug riebiųjų rūgščių. Per dieną reikia suvalgyti maždaug 1 valgomąjį šaukštą kokio nors augalinio aliejaus.

Norint sumažinti cholesterolio kiekį, reikia valgyti tik liesus pieno produktus.

Bulvės, makaronai, kisieliai taip pat naudingi organizmui. Juose daug angliavandenių ir krakmolo, kurie svarbūs nervų sistemai.

Vaisiai, daržovės, žalumynai normalizuoja žarnyno veiklą ir padeda pasišalinti nereikalingam cholesteroliui. Būtina kasdien suvalgyti bent 1-2 obuolius, dažniau valgyti burokėlių salotas, morkas, ridikus, kopūstus.

Vaisiai ir daržovės neleidžia tukti, be to, juose yra daug vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Norint sumažinti cholesterolio kiekį, būtina visiškai atsisakyti riebios avienos, kiaulienos, žąsienos, antienos, subproduktų, kiaušinių trynių, riebių sūrių, grietinės, riebių jogurtų, ledų, kremų, pagerintos tešlos kepinių, cukraus, alkoholio, riebių padažų, majonezo, riebios žuvies, iš koncentratų išvirtų sriubų, rūkytų dešrų, dešrelių.

Geriausia valgyti virtus ir troškintus patiekalus, nes kepdami produktai sugeria daug riebalų. Prieš verdant mėsą, reikia pašalinti jos riebalus. Tada ją reikia supjaustyti mažais gabalėliais, užpilti šaltu vandeniu ir tik tada virti (tokiu būdu maždaug 40 proc. cholesterolio lieka sultinyje).

Labai naudinga valgyti vegetariškas sriubas.

Parengė L.ŽUKAITĖ

“Sekundė” 

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

2022 6 gegužės
Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

2022 25 kovo
Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

2022 22 vasario
Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

2022 21 sausio
Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

2022 7 sausio
Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

2021 17 gruodžio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas