Venkite šviežių ir rūkytų gaminių
„Kai karšta, svarbu vengti šviežių, rūkytų mėsos produktų, pieno gaminių. O jei ir renkatės šviežiai pagamintą maistą, jį rekomenduojama suvartoti kuo greičiau. Visgi verčiau rinkitės specialius konservus, termiškai apdorotus bei tinkamai supakuotus troškinius, mėsos gaminius. Taip pat visada su savimi turėkite džiovintų uogų ar vaisių – tai puikus užkandis ilgų kelionių metu“, – pasakoja gydytojas-dietologas Edvard Grišin, „InMedica“ klinikos gydytojas-dietologas.
Rinkitės maistą, kuriame gausu vandens
„Vanduo bei vandens kiekis mūsų suvartojamuose produktuose tiesiogiai lemia mūsų savijautą, ypač karštuoju laikotarpiu“, – teigia medikas. Kadangi 20–30 proc. vandens į žmogaus kūną patenka su maistu, gydytojas-dietologas į paros racioną rekomenduoja įtraukti vaisius ir daržoves, kurių sudėtyje gausu vandens. Pavyzdžiui:
Pixabaty.com/silviarita nuotr.
Melionus ar apelsinus, nes jų sudėtyje net 90 proc. vandens, taip pat gausu gliukozės;
Arbūzus – vandens bei vitaminų A, B šaltinį. Vaisių galima vartoti tiek šviežią, tiek šaldant kubeliuose kaip šerbetą;
Uogas, kuriose gausu ne tik vandens, bet ir antioksidacinių savybių;
Saldžiąsias paprikas, agurkus, salierus ar salotas, nes tai – bene daugiausiai vandens savyje turinčios daržovės.
Ką daryti apsinuodijus maistu?
šeimos gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė teigia, kad apsinuodijimas – dažna vasaros problema. Pasak jos, apsinuodijimų padaugėja dėl karštame ore greičiau gendančio, taip pat lauke gaminamo maisto. Apsinuodijus įsijungia natūralūs apsauginiai organizmo imuniteto mechanizmai: karščiavimas, vėmimas, viduriavimas. Taip žmogaus kūnas iš organizmo greičiau pašalina sukėlėjus, o kūno temperatūros kilimas sudaro nepalankias sąlygas sukėlėjams daugintis.
E. Nevardauskaitės-Rudzikienės teigimu, paprastą apsinuodijimą pakanka gydyti poilsiu ir skysčiais (jie yra pagrindinis vaistas). Taip pat reikėtų rinktis lengvesnį maistą, vengti sunkiau virškinamų produktų: mėsos, varškės, riešutų.
Skystesnis ir lengviau virškinamas maistas – geros savijautos priežastis
Karštomis dienomis žmonėms gresia ne tik apsinuodijimas, bet ir sunkumo pojūtis pilve. Taip nutinka dėl to, kad mūsų organizmas stengiasi kuo labiau apriboti šilumos gamybą, o tai sulėtina ir maisto virškinimo procesus.
Pixabay.com/andreas nuotr.
Dėl to, gydytojas E. Grišin ragina rinktis skystesnį ir lengviau virškinamą maistą, pavyzdžiui, šaltas sriubas, sultinius ar geriamą jogurtą bei kefyrą. Šiuos pieno produktus rekomenduojama laikyti šaldytuve ar šaltkrepšyje, o stiklinę vieno ar kito gėrimo gerti vietoj užkandžių.
Pixabay.com/Pexels nuotr.