Kad namuose nekiltų gaisras
Specialistai pataria, iki puošiant kirstą eglutę laikyti ją lauke ar balkone, tuomet jos spygliai ilgiau nebyrės. Pagal seną lietuvių tradiciją namuose eglutė turėtų būti puošiama tik Kūčių popietę.
Galite eglutę įstatyti į indą su vandeniu ir kasdien patikrinti, ar inde netrūksta vandens. Kad eglutė
geriau gertų vandenį, šiek tiek įpjaukite kamieno žievę.
Nestatykite eglutės arti šilumą skleidžiančių daiktų (pavyzdžiui, radiatorių, krosnį, šildytuvų) ir atviros ugnies (pavyzdžiui, židinio). Geriausia vieta – kambario pakraštyje, tada eglutė
mažiau kliudys, niekas jos nenuvers ir niekas nenukentės. Beje, eglutę būtinai pritvirtinkite,
kad ji negriūtų (galite plona virvele ar viela pririšti prie stabilaus daikto).
Jeigu namuose turite mažų vaikų, naminių gyvūnėlių, stenkitės ant eglutės nekabinti dūžtančių žaisliukų. Jeigu jums vis tiek norisi būtent tokių, pritvirtinkite žaisliukus taip, kad nenukristų ir nesudužtų.
Kad namuose nekiltų gaisras, eglutę puoškite mažomis specialiai tam skirtomis lemputėmis, kurios nekaista. Prieš dėdami lempeles ant eglutės, būtinai patikrinkite, ar lemputės neperdegusios, ar nenutrūkę laidai. Eidami miegoti ar ilgesniam laikui išeidami iš kambario, išjunkite lemputes.
Jokiu būdu nedeginkite žvakių ir šaltųjų ugnelių ant papuoštos eglutės arba šalia jos. Netgi dirbtinės
eglutės labai greitai gali užsidegti ir sukelti gaisrą.
Koks gi šventinis vakaras be sielą šildančios žvakių liepsnos. Panirę ir jaukią atmosferą, nepamirškite, kad žvakes statyti reikėtų į nedegančias ir tvirtai stovinčias žvakides. Išeidami iš kambario ar eidami miegoti, nepalikite degančių žvakių.
Kur dėti maisto likučius?
Lietuvių šventės be gausaus vaišėmis nukrauto stalo su balta mišraine, silke pataluose ir dideliu tortu beveik neįsivaizduojamos. Aišku, kad per šventes visko suvalgyti neįmanoma. Nesuvalgytą maistą laikykite tik šaldytuve, tačiau neužmirškite, kad gana pavojinga ilgai laikyti mišraines, ypač su majonezu.
Maisto gaminimas ir gausus būrys žmonių namuose gali sukelti nemalonių kvapų namuose. Pasirūpinkite, kad namai būtų vėdinami. Geriausia įvairiose vietose uždegti žvakių, nes jų liepsna sugeria kvapus. Nuo tabako tvaiko jus išvaduos ir ant radiatoriaus padėtas indelis su levandų aliejumi.
Per šventes jūsų indaplovė darbuojasi intensyviau nei paprastai. Ant jos sienelių lieka
prilipusių nemalonų kvapą skleidžiančių maisto likučių. Išimkite ï¬ltrą ir nuplaukite jį karštu
muiluotu vandeniu. Prieš dėdami nešvarius indus į indaplovę išvalykite iš jų visus maisto likučius.
Pasirodo, Briuselio kopūstų kvapas virtuvėje išlieka ilgiausiai. Atidarykite langą, kad jis greičiau išgaruotų. Jeigu troškinate paprastus ar Briuselio kopūstus, ant puodo užmeskite juodos duonos
plutą.
Alkoholis ir riebus maistas gali būti nemalonaus burnos kvapo priežastis. Valykite dantis
dukart per dieną ir skalaukite specialiu skysčiu. Bet prisiminkite štai ką: jei tame skystyje yra
alkoholio, jis užmaskuos nemalonų kvapą tik laikinai, o blogas kvapas dar labiau sustiprės,
nes nuo tokio skalavimo skysčio išdžius burnos gleivinė.
SXC.hu – Robert Proksa nuotr.