• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Saugok sveikatą!

Pragėriau sveikatą ir galvą man skauda…

2006 16 rugpjūčio
Pragėriau sveikatą ir galvą man skauda…

Istorija moko

Senovės Romos istorikas Plinijus vyresnysis, iš visko sprendžiant, irgi mėgo išgerti. O rytą po gėrynių rekomenduodavo išgerti du žalius kiaušinius.

Senovės graikai apskritai buvo naivūs idealistai: geriausia priemone nuo pagirių laikė petražolių ar salierų vainiką. Jį reikėdavo užsidėti iki prasidedant puotai.

Taityje pagiringieji būdavo reanimuojami žuvų salotomis. Smulkiai supjaustytas žalias tunas, pomidorai ir agurkas būdavo pagardinami česnako skiltele, keturių citrinų sultimis ir gvazdikėliais, kelias valandas palaikoma šaltai ir tiekiama.

Rusijoje nuo caro Petro laikų liaudis žinojo puikias gėrimo “vzvar” savybes. Dabar jį gali pakeisti džiovintų vaisių kompotas. XVIII-XIX amžiais graibstyte graibstytas agurkų sūrymas su degtinėle – buvo ir toks rauginimo receptas.

Yra specialus patiekalas, pavadintas “Pagirios”. Tai smulkiai pjaustyti, gali būti net tarkuoti, agurkai su virta šalta aviena, užpilta agurkų sūrymu, pagardinta actu bei pipirais.

Gurmanams

Rytą reikia paruošti tikrą kokteilį – tam būtina būti išties gurmanu. Ko gera, senovėje tokių žmonių buvo nemažai, antraip iš kur gi tiek receptų…

“Rasputinas”. Sumaišyti 5 šaukštus degtinės, pusę stiklinės austrių sunkos, įdėti alyvuogę, įdarytą ančiuviais. Receptas rodo, kad Rasputinas gal ir buvo beprotis, bet ne kvailys: moliuskuose ir alyvuogėse gausybė organizmui būtinų vitaminų ir mikroelementų.

“Kenčiantis išsigimėlis”. Sumaišyti po du šaukštus brendžio, džino, citrinų sulčių ir karčiosios trauktinės, supilti į aukštą taurę su ledukais, pripilti limonado, įdėti kelis šviežios mėtos lapelius. Toks kokteilis XX amžiaus pradžioje buvo tiekiamas Kairo viešbutyje “šeperdas”. Anot gandų, jį tiesiog dievino ten apsistodavę E.Hemingvėjus, Dž.Ficdžeraldas bei S.Moemas.

“Ryto šnypštalas”. Trys šaukštai rugių viskio, 6 šaukštai pipirų, šaukštelis cukraus, pusės citrinos sultys.

“Prarasto apelsino beieškant”. Stiklinė tamsaus romo, 2 šaukštai citrinos sulčių, 4 šaukštai apelsinų likerio, šaukštas kartaus apelsinų džemo, stiklinė baltojo vermuto, neluptas gabaliukais pjaustytas apelsinas, penki lašai karčios apelsinų trauktinės, šeši gabaliukai ledo. Maišyti 20 sekundžių, perkošti ir patiekti ąsotyje. Receptas apskaičiuotas keturiems žmonėms. Kažkodėl kyla įtarimas, kad ąsočio dugne jie ras ne prarastą apelsiną, o apgirtimą.

“Paršelio praplovimas”. Žinomame prancūzų recepte rašoma: “Į stiklinę supilkite nedaug citrinų sirupo, pripilkite iki pusės baltojo vyno ir atskieskite gazuotu vandeniu”.

“Vatinukas”. Pusė stiklinės šalto mėsos sultinio su druska ir pipirais, vienos citrinos sultys, nedaug degtinės ir krienų. Tą kokteilį labai mėgo Elizabeta Teilor.

Interneto gudručiai

šiais laikais atsiradus pažangesnėms informavimo priemonėms nelaimės draugai mielai dalijasi karčios patirties vaisiais. Kai kurie receptai nekelia pasitikėjimo, kiti atvirkščiai – sulaukia išbandžiusiųjų susižavėjimo.

Ekstra atveju: užplikyti stiprios kavos, tačiau vietoj vandens pilti degtinės. Prablaivėjimo efektas nepakartojamas.

200 g apelsinų sulčių, smulkiai su žievele pjaustyta citrina ir 100 g medaus plakama maždaug 5 minutes ir išgeriama. Norint galima pridėti kiaušinio baltymą.

Plačią taurelę praskalauti keliais lašais aliejaus taip, kad ant sienelių liktų plonytė plėvelė. Įmušti kiaušinio trynį, pridėti šaukštą džino ir pabarstyti juodaisiais bei raudonaisiais maltais pipirais. Galimi variantai: vietoj džino naudoti pipirinę ar paprastą degtinę, pagardinti aštriu pomidorų padažu ir keliais lašais citrinos sulčių. Išgerti vienu mauku.

šis receptas tik drąsiems, kurie net pagiringi nori saldaus. 25 g želatinos valandą mirkyti šiltame virintame vandenyje. Atskiesti litrą uogienės arba sirupo, ant lėtos ugnies užvirti želatiną ir supilti į sirupą. Gerti šiltą arba atšaldytą.

Tik moterims

Senovės indėnų varau genties receptas. Radus vyrą negeros būklės, suvynioti į hamaką kaip mumiją ir palikti kabėti, kol atsipeikės. Sako, laiko patikrinta…

Parengė Liepa EGLINSKYTĖ

“Panevėžio balsas”

Vido Venslaviškio nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

2022 6 gegužės
Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

2022 25 kovo
Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

2022 22 vasario
Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

2022 21 sausio
Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

2022 7 sausio
Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

2021 17 gruodžio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas