Daug sulčių vartojantys asmenys rizikuoja susirgti cukriniu diabetu, nutukimu, juos dažniau kamuoja metabolinis sindromas, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, kepenų riebėjimas, dantų kariesas. Itin gausus vaisių sulčių vartojimas gali sukelti net virškinimo sutrikimus ir skrandžio rūgštingumo padidėjimą.
Sultys staigiai padidina gliukozės kiekį
Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė mano, kad Lietuvoje vėl išpopuliarėjęs rudeninis obuolių sulčių spaudimas ir gausus vartojimas ne padeda sustiprinti imuniteto, kaip tikimasi, o gali išprovokuoti įvairias ligas, pirmiausia – cukrinį diabetą.
„Situacija yra nenormali, kuomet daugelis sodininkų džiaugdamiesi savo sodo obuoliais, iš jų išspaudžia šimtus litrų sulčių, kurias gausiai vartoja nežinodami apie tai, kad kenkia savo sveikatai. Mamytės vaikučius nuo mažumės taip pat pratina prie parduotuvėse pirktų sulčių. Deja, laboratoriniai tyrimai rodo, kad išgėrus sulčių kraujyje greitai padidėja gliukozės kiekis.
Tai įvyksta todėl, kad vaisiuose yra didelis kiekis cukraus, kuris sudarytas iš gliukozės ir fruktozės. Nuolat vartojant daug sulčių, organizme fiksuojamas padidėjęs gliukozės kiekis, o tai gali išprovokuoti kasos sutrikimus, rezistenciją insulinui, cukrinį diabetą, kepenų riebėjimą. Cukriniu diabetu susergama dėl nepakankamos insulino gamybos kasoje arba sutrikusio jo veikimo audiniuose.
Insulino reikia, kad kraujo gliukozė patektų į ląsteles ir būtų paversta energija. Tiek insulino stoka, tiek sutrikusi jo veikla gausina gliukozės kraujyje kiekį, dėl to ilgainiui pažeidžiamos organizmo kraujagyslės, ištinka aklumas, širdies ligos, prireikia amputuoti apatines galūnes“, – teigia gydytoja L. Viniarskaitė.
Ne daugiau kaip vienos stiklinės
Pasak dietologės, pasterizuotose vaisių sultyse vitaminų ir mikroelementų lieka labai nedaug. Pašnekovė pataria sodininkams geriau valgyti obuolius ir kitus vaisus bei daržoves, o sulčių iš jų spausti mažiau.
„Obuolių ar kitos sultys yra naudingos tik tuo, kad yra skanios. Daugiau naudos aš nematau. Sultys yra visiškai nevertingas produktas, tai tik papildomas cukrus mūsų racione. Jos tinka tik patiems mažiausiems pradedant ragauti pirmuosius vaisius ir daržoves, taip pat žmonėms, dėl kokių nors priežasčių negalintiems valgyti vaisių ir daržovių. Naudingi yra obuoliai, kiti vaisiai, taip pat daržovės.
“Sveikatos sodo”arch. nuotr.
Obuoliai yra turtingi vitaminu C, pektinu, juose labai daug yra cukraus, kurio reikia energijai palaikyti. Labai naudinga yra obuolių žievelė, kurioje yra maistinių skaidulų. Taip pat obuoliuose yra šiek tiek kalio, fosforo, geležies, nedaug vitamino B. Kokius dar vaisius ir daržoves reikėtų valgyti norint gauti daugiau vitaminų? Pasakysiu taip: vaisių ir daržovių racione turi būti įvairių ir kuo didesnė įvairovė, tuo geriau.
Sultys racione turėtų sudaryti ne daugiau kaip viena stiklinė šviežiai spaustų sulčių, skiestų pusiau su vandeniu. Žmonės galvoja, kad sultys yra labai nekalta, jas geria litrais per dieną, bet tai yra pertekliniai angliavandeniai, kenkiantys sveikatai“, – akcentuoja gydytoja dietologė L. Viniarskaitė.
Freeimages.com – Ove Tøpfer nuotr.