Vasarą krimtome šviežias uogas, daržoves, daug laiko leidome gamtoje, mėgavomės saulės šiluma ir visa kita gamtos teikiama nauda. Atvėsus orams, kai šių gėrybių nebeliko, gerą savijautą ir tam tikrų medžiagų trūkumą galime...
švieži apelsinų vaisiai turi beveik 7 proc. cukraus, organinių rūgščių, pektinų, daug mineralinių medžiagų, ypač kalio, dažinių medžiagų, fitoncidų ir vitaminų: C, B, grupės, provitamino A. Dėl tokio vitaminų komplekso...
Ir dabar manoma, kad nešlifuotas gintaras ar jo milteliai turi gydomųjų savybių, sako Gintaro muziejaus vyriausioji muziejininkė Regina Makauskienė. „Yra įrodymų, kad gintaro rūgštis, kurios yra baltiškame gintare, padeda deguoniui...
Imbierų spalva kinta nuo dirvožemio, klimato ar cheminių priemonių, kuriomis jie apdorojami, teigia „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė. Tačiau ji siūlo imbierus pakeisti netgi vertingesniu lietuvišku šakniavaisiu.
Gatvėje jums ant galvos netikėtai gali nukristi kaštonas. Vieni paskubomis praeidami pro šį medį paspiria rudas jo sėklas kojomis, kiti mėgsta parsinešti namo ir šiomis rudens gėrybėmis pasipuošti namus.
švieži žalumynai – puikus prieskonis ir tikras sveikatos šaltinis. Jie ne tik suteikia patiekalams malonų aromatą ir skonį, bet ir turi nemažai kitų naudingų savybių.
Spanguolės ir bruknės – itin naudingos uogos. Jos pradedamos rinkti ne anksčiau kaip rugsėjį, kai gerai sunoksta, nes pusžalės uogos turi kur kas mažiau vertingų medžiagų.
Jei niekaip nenustojate kosėti, padės citrinos, medaus ir glicerino mišinys, LRT radijo laidoje „Sveikata“ pataria Lietuvos vegetarų draugijos pirmininkė Ksavera Vaištarienė.
Liepos žiedus, kuriais šis medis pasidabina liepos mėnesį, visi pažįsta ir mėgsta. Kaip vaistas, daugiausia vartojami liepos žiedynai, vadinami liepžiedžiais. Geriausia liepžiedžius rinkti žydėjimo pradžioje . Jų galima nusipirkti...
Bulvės, ypač šviežios, ne tik aprūpina organizmą naudingomis medžiagomis, bet ir gydo. Jose yra labai daug vitaminų ir mineralų. Tik reikia žinoti, kaip paruošti šias daržoves, kad naudingų medžiagų išliktų kuo daugiau.
šermukšnių uogose — gausu vitaminų. Vitamino C jose yra daugiau nei citrinose. Be to, yra vitaminų B2, E, K, P ir PP, provitamino A, cukraus, glikozidų, amino rūgščių, rauginių medžiagų, pektinų, organinių rūgščių, geležies,...